Blog

Prvobitno, zanatlija je onaj koji svoju umetnost stavlja u službu drugih.

Ova reč ima isto poreklo kao i "umetnik". Nakon toga, "umetnik" se primenjivao na one koji su koristili svoju umetnost za zadovoljstvo, dok je zanatlija bio povezan sa komercijalnim duhom.

Danas je granica između majstora-stolara, majstora-čokoladara i slikara, muzičkog umetnika veoma tanka, ako ne i nepostojeća!

Zanatlija, u grani prehrane, je onaj koji prenosi svoje znanje u službu ukusa i zdravlja. On traži savršenstvo. U pogledu potrošačkih proizvoda, supermarket je vodeći i zanatlije ne mogu da dođu do izražaja. Zanatlija mora inovirati, pogoditi i nadati se da će njegov proizvod “pronaći mesto".

On ne prestaje da traži najbolje sirovine, dok ih sam ne proizvede!

Čuo sam za vreme kada su svi bili zanatlije. U to vreme vrednost posla je bila važnija od novčane vrednosti. Znanje je bilo pravo bogatstvo. Mora se reći da informacije nisu putovale tako lako kao danas.

Internet, televizija, pametni telefon, toliko alata na raspolaganju, ali čini se da su ovi alati postali zanatlije, a mi smo im na raspolaganju. Veliki brendovi su to dobro razumeli. Odnos proizvoda/kupca se znatno promenio. Više ne slušamo, više ne mirišemo, više ne probamo. Sada se sve dešava kroz ekran, paket, reklamu. Imam utisak da danas, znanje da stvorim dizajn ambalaže, ima više vrednosti od znanja za proizvodnju onoga što je u tom pakovanju.

Veliki brendovi u Srbiji nisu stari, a to tek počinje.

Snabdevanje ovih supermarketa će se samo povećati, a njihova prodajna snaga takođe.

Potrošači, budite oprezni kako kupujete. Hajde da se potrudimo da napravimo nekoliko kilometara da kupimo meso od farmera ako živimo u gradu. I ako ne možemo da se krećemo, farmer ce doći do vas na pijacu, na primer. Hajde da nađemo pekara koji pravi hleb bez aditiva. Mi kupujemo naše voće i povrće u maloj prodavnici u kraju, prodaje se verovatno poštujući godišnje doba.

Vaš pekar-zantlija pakuje hleb pre nego što kažeš koji želiš.

Vaš mesar-zanatlija zna koja veličina mesa ti se dopada za gulaš.

Vaš mesar-zanatlija zna da volite svoju kobasicu suvu i ne previše ljutu.

Vaš majstor pekar će vam napraviti savršenu tortu za rođendan vašeg deteta.

I naravno, vaš majstor za proizvodnju sira zna da vaša deca ne vole sir koji je prezreo ;).

Zanatlije, nećemo vas pustiti, borićemo se, tražimo izvrsnost. Supermarket nema prodavca, to je pozitivna stvar za nas! Radimo na detaljima, transformaciji, rezanju i očuvanju. Stari recepti uvek rade, dovoljno ih je samo prilagoditi. Ljudi više nemaju vremena da kuvaju ili da se kreću. Moramo razumeti kuće koje kupuju u supermarketima. Ponudite im specijalnu uslugu! Kućna dostava, slanje, prilagođavanje, praćenje i personalizovani saveti. Za sada, nisu predloženi od strane velike distribucije, hajde da profitiramo!

Autor: Olivier Dluzny

Prilagodila i prevela: Ivana Dluzny


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže