Bliži se vreme praznika. Gradovi širom Srbije već su okićeni, a domaćice uveliko sastavljaju spiskove namirnica za slavske, božićne i novogodišnje trpeze. Posno, mrsno, žuto, zeleno, crveno, šareno, i jedna neizostavna, najpoznatija na Balkanu salata, za koju je zaslužan jedan Olivije.

Ova salata je poznata u mnogim evropskim zemljama, mada često pod različitim imenom. Srbi, Italijani, Francuzi, Španci, Makedonci, Bugari, i mnogi drugi, znaju je kao „Rusku salatu“, dok je u nekim zemljama kao što su Rusija, Ukrajina, Nemačka, SAD i Velika Britanija poznata pod nazivom „Olivijeova salata“.

Originalna verzija ruske salate nastala je u Moskvi 1860. godine. Recept je osmislio Lucien Olivier, ruski kuvar belgijskog porekla u restoranu „Ermitaž“, jednom od najboljih ruskih restorana tog vremena.

Naravno, originalni recept je bio strogo i ljubomorno čuvana tajna. Prvobitni sastojci bili su poprilično „egzotični“ za naše pojmove. Meso tetreba, teleći jezik, kavijar, rep slatkovodnog raka, kapar, zelena salata, dimljeno pačije meso, i preliv, čiji sastav ni dan-danas nije poznat. Pretpostavlja se da je preliv bio neka vrsta majoneza, napravljen od francuskog sirćeta, senfa i maslinovog ulja iz Provanse.

U godinama gladi, koje su usledile nakon Oktobarske revolucije i Ruskog građanskog rata, većina osnovnih sastojaka zamenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima, te današnja ruska salata ima vrlo malo zajedničkog s izvornim receptom.

Mi je pripremamo sa majonezom, kiselom pavlakom, senfom, kuvanim krompirom, šargarepom, graškom, kukuruzom, kiselim krastavčićima, kuvanim jajima, šunkom, a ponekad i sa različitim vrstama kobasica ili kuvanom piletinom.

Takođe, kod nas postoji više različitih verzija ruske salate. Za one koji su vegetarijanci ili poste, posebno je zgodna francuska salata sa sličnim sastojcima, ali bez dodatka mesa.

Bilo da ćete tokom praznika spremati rusku ili francusku salatu, mi vam toplo preporučujemo da među sastojke ubacite i sveže jabuke, a za poseban efekat možete je jesti uz Morbije, Grijer, Plavi ili Ementaler sir.

Želimo vam prijatan svaki zalogaj, gutljaj, osmeh i zagrljaj u ovoj prazničnoj sezoni!


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže