Blog

Francuzi ovu namirnicu posebno cene i zbog toga je ritualno serviraju, seku i prinose ustima, a sve s ciljem postizanja što većeg gastronomskog užitka.
 
Ako postoji poseban trenutak obroka za Francuze, onda je to onaj kad domaćica iznese sir na sto. Ugledajte se na njih, sigurni smo da ćete mnogo više uživati u sirevima kad počnete da ih jedete na francuski način. Evo 5 važnih saveta kako.


1. Ne koristite isti pribor za različite vrste sira


Svaku vrstu sira secite drugim nožem. Zašto? Zahvaljujući tome delikatan sir neće poprimiti aromu dominantnog sira, pa neće izgubiti svoj karakterističan miris i ukus.


 
2. Nabavite sve potrebne kuhinjske alate


Ljubitelj ste kvalitetnih alpskih sireva? Nabavite kuhinjska pomagala koja Francuzi koriste za hvatanje i sečenje sireva. U prvom redu, obogatite svoj kuhinjski pribor nožem sa zaobljenim vrhom, kojim ćete seći i hvatati rupičaste sireve. Dalje, nabavite lopatice koje služe za prenos plavog sira i kašike za prenos sireva koji cure, kao što su Epoisses i Golden Mount.


 
3. Secite pravilne kriške


Budući da su estete po prirodi, Franzuci veoma vode računa o tome kako seku sir. Okrugle i četvrtaste sireve seku na trouglastu parčad, dok duguljaste seku na kolutove. Pritom se veoma trude da održe ruku smirenom, kako bi dobili što lepše parče, potpuno pravilnog oblika. Što se tiče manjih komada sireva, njih ne seku dodatno, već ih uzimaju cele.


 
4. Zaboravite na viljušku


Francuzi koji su vrsni poznavaoci i ljubitelji sira, ne uzimaju ovu namirnicu pomoću viljuške, već rukama. Njihov ritual prinošenja sira ustima toliko je jednostavan, da opravdava čuvenu frazu “lepota je u jednostavnosti”. Oni jednostavno stave komad sira na parče hleba, koje su prethodno odlomili rukom od vekne i prinesu ga ustima. Razlog je jednostavan - svako nespretno uzimanje sira viljuškom (pogotovo onog mekanog) može pokvariti njegovu teksturu, a samim tim, i užitak.


 
5. Uzimajte prvo slatkaste sireve


Najzad, što je najvažnije, ako je pred vama više vrsta sira - pazite kojim redosledom ćete ih jesti. Francuzi degustaciju počinju blagim slatksatim sirevima, pravljenim od kuvanog mleka. Recimo, prvo uzimaju Emmental, pa zatim prelaze na složenije sireve poput Morbier i Tomme sira. I ova njihova navika ima smisla. Kada se poštuje redosled degustacije sireva, receptori na jeziku ne zasite se odmah složenim ukusima, već registruju arome svih probanih sireva.

 

Prijatno degustiranje!


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže