Ne postoje tačne informacije o poreklu sira. Arheolozi kažu, a mi im verujemo na reč, da je sir nastao oko 6000 godina pre nove ere. Pravili su ga od kravljeg i kozijeg mleka još u drevnoj Mesopotamiji. Očigledno su znali šta valja!

Za one, kojima je kao i nama sir „slaba tačka“, evo još 10 neverovatnih činjenica o siru u brojkama, nekolicinu kojih priznajemo ni sami nismo znali.

  1. Potrebno je čak 10 litara mleka da bi se napravio 1 kilogram tvrdog sira.
  1. Trenutno u svetu postoji oko 2000 raznih vrsta sireva.
  1. Od tih 2000, čak 400 potiču pogađate odakle? Naravno iz Francuske.
  1. Francuska proizvede 1.8 miliona tona sira godišnje, što je neverovatnih 57 kilograma u sekundi! Takođe, Francuska na godišnjem nivou izveze ogromne količine sira u vrednosti od oko 3 milijarde evra.
  1. U proseku, svaki stanovnik Francuske pojede 26 kilograma sira godišnje. U prevodu, to je pola kilograma nedeljno, ili 70 grama dnevno.
  1. Ali, verovali ili ne, Francuzi nisu prvi u svetu po potrošnji sira. Danci, Islanđani i Finci prednjače, a tu su i Grci koji na godišnjem nivou potamane 27.3 kilograma sira po osobi. 3/4 te količine je naravno grčka feta.
  1. Srbi mnogo kaskaju! Ako je verovati ovoj statistici, prosečan stanovnik Srbije pojede tek oko 2 kilograma sira godišnje. Ne brinite, nema mesta za paniku, tu smo mi da popravimo brojke!
  1. No, gle čuda! Najskuplji sir na svetu dolazi iz Srbije :D. Ovaj dimljeni sir od magarećeg mleka, kojeg su u Zasavici po mladunčetu magareta nazvali „PULE“, košta neverovatnih 1000 evra po kilogramu!
  1. Za jedan kilogram Pule sira treba izmusti 25 litara mleka. A to je količina mleka koja se od jedne magarice namuze za pola godine.
  1. I za kraj vraćamo se u Francusku. Sir za kojeg kažu da je „najsmrdljiviji“ na svetu je Vju Bulonj - Vieux Boulogne. Francuski sir od kravljeg mleka kojeg kupaju, ni manje ni više, nego u pivu! Takođe, valja znati da Francuzima nije preporučljivo da kažete da je neki sir „smrdljiv“, već da je prosto „jakog“ mirisa.

Imate li i vi neku tajnu informaciju o sirevima za koju mi ne znamo? Pišite nam ili dođite do nas da prozborimo po koju i degustiramo alpske sireve!


Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže