Šta to Fruška gora, Fruška krava & Fruška koza imaju zajedničko? - Najbolji francuski sirevi i delikatesi u Beogradu i Novom Sadu-

Za one koji ne znaju, pre otprilike pola godine, a iz dugogodišnje želje da pružimo svoj mali doprinos domaćim proizvođačima, napravili smo prvi srpski Raclette sir „Frušku kravu“, u saradnji sa jednom malom farmom na obroncima Fruške gore.

Nakon „Fruške krave“ prirodno je usledio i koziji sir „Fruška koza“, ali tada još nismo znali da, kako to u životu obično biva... „ima neka tajna veza“. Sada, nekoliko meseci kasnije, želimo sa vama da podelimo šta je to što Fruška gora, Fruška krava i Fruška koza imaju zajedničko.

Na prvi pogled, svima je jasno da se radi o zajedničkom imenu. No ono što mi do sada nismo znali je samo poreklo tog imena.

Stari Rimljani su Frušku goru zvali Alma Mons, ili sasvim opravdano i prigodno, rodna planina. Sadašnje ime je dobila pre skoro celog milenijuma i kada bismo ga preveli na savremen jezik dobili bismo naziv „Franačka ili francuska planina“. Naime, današnji naziv u stvari potiče od starog slovenskog etnonima Frug, sinonima za Franke.

Južni Sloveni su Franke, a kasnije i Francuze zvali Fruzima. O tome postoje pisani dokazi u vidu letopisa iz 13. veka, u kojem za srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku kaže da je bila „fruškog roda”.

Čak i na nemačkom jeziku ime Fruške gore je beleženo kao „Franken wald“, a zašto u Vojvodini uopšte postoji „Francuska planina“ ima više teorija.

Prva teorija kaže da je početkom 9. veka, za vreme vladavine Karla Velikog, ova planina predstavljala krajni domet Franačkog carstva na istoku, te su joj ovdašnji stanovnici po tome i dali ime. No, istorijski gledano Franačka država se na prostoru današnjeg Srema prostirala veoma kratko, pa samim tim i nedovoljno da bi cela situacija rezultirala naprasnom promenom imena.

Druga teorija pominje mogućnost dobijanja imena po naselju Frankavila ili „Francavilla“, koje se u srednjem veku nalazilo u blizini Sremske Mitrovice, negde na području današnjeg sela Manđelos. O ovome svedoči i „Tabula Rogeriana“, mapa koju je u 12. veku iscrtao poznati arapski geograf Al-Idrisi.

Tabula Rogeriana
 

Neki izvori navode da je naselje Frankavila pod tim imenom postojalo još krajem 11. veka, kada se pominje kao grad franačkih došljaka, tj. kao „de villa advenarum Francorum“, naseljen zapadnim, odnosno franačkim kolonistima, koji su došli na područje današnje Fruške gore početkom tog stoleća.

Frankavila naselje su tada opisali kao bogat ratarski grad u kome može da se pronađe izobilje svake vrste.

Danas, Fruška gora je jednako lepa i bogata, i poslužila nam je kao inspiracija za proizvodnju sireva, potpuno jedinstvenih na domaćem tržištu, pravljenih po starim francuskim recepturama.

Da zaključimo... I Fruška gora, i Fruška krava i Fruška koza poreklo vode delimično od Francuza, a nama je veoma drago što smo opet došli do saznanja koje svedoči o predivnoj isprepletanosti naših kultura.

Naravno, pozivamo sve istoričare i entuzijaste da nam potvrde ili opovrgnu ove teorije, a u međuvremenu pozivamo sve vas na porciju „Fruške krave“ prvog i jedinog Raclette sira proizvedenog na Balkanu i „Fruške koze“, njene jednako ukusne „rođake“.

 

Dobro nam došli!

 

 

Frankavilla 06
Frankavilla 01

Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Društvene mreže