Izaberi sir po svojoj meri.

Morbije je presovan sir od nekuvanog kravljeg mleka. Mlad Morbije je blag, kremast i voćan. Kada sazri, Morbije bude moćniji, pomalo agresivan. Sir koji može da se topi, jede u salati, ili kao aperitiv. Ovaj sir sa karakterom možete koristiti u svakoj prilici!

SAZNAJ VIŠE

Postoji više legendi o tome kako je nastao ovaj sir. Pre mnogo godina monasi sa Alpa su sedeli oko vatre da se ugreju. Međutim, kako su ostavili svoj sir predugo vremena blizu same vatre, u jednom momentu počeo je da se topi. Kažu da je tako otkriven čuveni Raklet!

SAZNAJ VIŠE

Tom, najstariji sir iz Savoje je veoma složenog karaktera. Njegova aromatična paleta sadrži najmanje 12 aroma! Tom se nekada jeo samo u kolibama na planini, gde su farmeri pravili puter koji su prodavali, dok su Tom sebično čuvali za sebe.

SAZNAJ VIŠE

Bri je polutvrdi sir od pasterizovanog kravljeg mleka. U srednjem veku Bri je bio serviran u čast kraljeva i careva. Baršunast i kremast, sa blagim, a ipak duboko zadovoljavajućim ukusom, ovaj sir će učiniti svaki obrok pravom kraljevskom gozbom i biće glavna atrakcija svakog okupljanja.

SAZNAJ VIŠE

Ementaler je sir za svačiji ukus, o čemu svedoče i količine koje Evropa proizvede i pojede na godišnjem nivou. Te količine dosežu skoro pola miliona tona! Najveći udeo u proizvodnji ima Francuska, iako je ovaj sir poreklom iz Švajcarske.

SAZNAJ VIŠE

Bri koziji sir - Buche de Chèvre

Francuzi su ovaj sir počeli da prave još u 8. veku. Idealan je izbor za sve koji nisu tolerantni na laktozu i kojima je potrebna dodatna doza amino-kiselina. Mek i kremast, prosto se topi u ustima, a najukusniji je kao dodatak salatama ili toplim jelima poput kiša i pice.

SAZNAJ VIŠE

Sen Nekter - Saint Nectaire

Sen Nekter je polutvrdi sir od nekuvanog mleka krava koje pasu na plodnim vulkanskim pašnjacima Overnje u centralnoj Francuskoj. Na francuski dvor doneo ga je francuski maršal Anri de la Ferte-Seneter, i tako je Sen Nekter postao omiljeni sir kralja Sunca, Luja XIV.

SAZNAJ VIŠE

U 17. veku svi Francuzi su se otimali za ovaj kolut sira od 35 kg! Grijer je presovani sir od kuvanog kravljeg mleka. Bogat je velikim količinama proteina i kalcijuma i može da se čuva 2 meseca. Možete ga koristiti u svakoj prilici, a posebno u malim, noćnim posetama frižideru.

SAZNAJ VIŠE

Konte - Comté

Gorostas među sirevima. Uvek jedinstvenog ukusa i arome, Konte je nastao na obroncima Žira masiva, još u 11. veku. Izuzetno je zdrav i sadrži neverovatne količine amino-kiselina i vitamina. Očarao je mnoge velikane, među kojima je i francuski pisac Viktor Igo.

SAZNAJ VIŠE

Prodavnica:

Kalenić pijaca, lokal 222, Beograd

Pon – Ned, 8:00 – 16:00

Kontakt

Društvene mreže